Tricolour Momos | Healthy Momos | Himalayan Dumplings |Tiranga Momos | Vegetarian Momos
Facts:
- Momos are considered as unhealthy street food but if you are making it at home you always know how to cook it with healthier way.
- Momos or Himalayan Dumplings are Native to Tibet, Bhutan, Nepal and North India.
- Momos are mostly steamed in traditional steamer called as Mucktoo.
- Every shape of Momos has different name.
- Conventionally, there are three types , steamed, fried and and pan fried.
- Steamed Momos considered as healthy as compare to fried .
- I have used whole wheat flour instead of all purpose flour to make it healthy.
- I have replaced soy sauce with Tamarind paste as we all know soy sauce is not healthy.
- I have used Beetroot and spinach paste in dough making to provide red and green colour respectively.
- Use boiled and blended beetroot and spinach .
- Beetroot and spinach is a part of our healthy lifestyle.
- In Red chutney/ dipping sauce , I have used jaggery instead of sugar.
- Cashews provide creamy texture to chutney.
- The colour of chutney depends upon which variety of chilli has been used.
- I have tried to keep Momos filling as simple as possible but you can use whatever vegetables available.
- I fave used cilantro green chutney to provide green contrast in my plate .
- Use warm water for Kneading the flour.
- Don’t roll too thin or too thick the dough
- Use chilies in dipping sauce as per your taste.
Ingredients:-
For Outer layer-
( Beet Root Momos )
Whole wheat flour- 1 bowl
Boiled beetroot paste- 1/2 bowl
Salt- 1/4 teaspoon
( Spinach Momos)
Whole wheat flour- 1 bowl
Boiled spinach paste- 1/2 bowl
Salt- 1/4 teaspoon
( simple wheat Momos)
Whole wheat flour- 1 bowl
Water -for kneading
Salt- 1/4 teaspoon
Veg Stuffing:
Grated carrots- 1 bowl
Grated capsicum- 1 bowl
Grated cottage cheese- 1 bowl
Finely chopped onions- 1 bowl
Finely chopped Ginger- 1 tablespoon
Finely chopped Garlic- 3- 5 cloves
Black pepper powder- 1 tablespoon
Tamarind paste- 1 tablespoon
Salt - 1/2tablespoon or as per taste
Oil- 1/2 tablespoon
Momos Dipping sauce/ Chutney:-
Medium size Tomatoes - 4
Dry chilli- 4/ as per taste
Jaggery- One inch piece
Cashew- 5 to 7
Vinegar- 3 to 4 drops
Salt - 1/4 tablespoon or as per taste
Black pepper- 1/2 tablespoon
Garlic - 3 cloves
Ginger - 1 inch piece
Steps:
Take wheat flour, Beetroot paste ,salt in bowl and mix well.
Knead properly to make a firm dough.
Cover the dough with damp cloth and keep aside for 40 minutes.
repeat this process with spinach paste and prepare dough and keep aside for 30 minutes.
Again, Repeat the same process with wheat flour and salt .
knead properly and keep aside for 30 minutes .
Stuffing:
Now heat oil in thick bottom pan, add carom seeds and asafoetida.
Add chopped ginger and garlic, sauté well.
Add chopped onion , stir and sauté for 20-25 seconds .
Add chopped capsicum .
Add chopped carrots , sauté well.
Add black pepper powder and salt , tamarind paste.
Stir fry on medium high flame .
Add grated paneer.
Turn off stove.
Add chopped spring onions.
Stuffing is ready and allow it to cool down completely.
Chutney :
Heat water in pan.
When water is boiling, Add tomatoes and dry red chilies.
Cook it for 10 minutes .
After it strain the water and allow it to cool down .
Peel the tomatoes and add tomatoes and chilli to blender.
Along with it add jaggery, salt , pepper, cashews, garlic, vinegar.
Grind or blend into paste .
Chutney is ready !
Shaping or Making the Momos :
Make small balls of dough and cover with dust flour .
roll each dough ball into a thin circle of about 2-3 inch diameter.
Repeat the process and roll all the balls .
Now place stuffing in centre , join the edges like gujhiya .
Now bring both end all together and join .
Now , keep them in greased steamer and cover the lid for 10 minutes .( steaming time may vary as it depends what kind of steamer you are using)
As we are using wheat flour , it takes little extra time then all purpose flour to cook.
Serve hot Momos with chutney and enjoy .
तथ्य :
- मोमोज को स्वास्थ्य के लिए अच्छा नहीं माना जाता परंतु यदि घर पर सही सामग्री का चुनाव करके इसे स्वादिष्ट औरस्वास्थ्यकर बनाया जा सकता है
- मोमोज या हिमालयन डंपलिंग की उत्पत्ति तिब्बत, भूटान, नेपाल और उत्तर भारत की हैं।
- मोमोज ज्यादातर पारंपरिक स्टीमर में बनाए जाते होते हैं जिन्हें Mucktoo कहा जाता है।
- मोमोज की हर बनावट का अलग नाम है।
- पारंपरिक रूप से, ये तीन प्रकार के होते हैं -भाँप द्वारा पके , तले हुए और कम तेल में तले ।
- तले हुए की तुलना में उबले हुए मोमोज स्वास्थ्यकारक माने जाते हैं।
सुझाव:
- मैंने मैदे के स्थान पर गेहूं के आटें का प्रयोग किया है ।
- Soy Sauce के स्थान पर इमली का पेस्ट प्रयोग किया है जैसा की हम जानते है की soy sauce में बहुत से हानिकारक तत्व भी होते है ।
- मोमो को लाल और हरा रंग देने के लिए उबले चुकंदर और पालक को पीस कर आटें में मिलाया है ।
- चुकंदर और पालक के स्वास्थ्यवर्धक गुण हम सभी जानते हैं।
- लाल चटनी में चीनी के स्थान पर गुड़ का प्रयोग स्वाद और स्वास्थ्य दोनो को सम्भालता है ।
- काजू का प्रयोग चटनी को क्रीमी और स्वादिष्ट बनाता है ।
- चटनी का लाल रंग , इसमें प्रयोग की गयी मिर्च की क़िस्म पर निर्भर करता है
- मोमोस में भरने के लिए आप कोई भी अपनी पसंद की सब्ज़ी का प्रयोग कर सकते है ।
- मैंने प्लेट की सजावट के लिए धनिया की हरी चटनी का प्रयोग किया है ।
- आटा गुथने के लिए गुनगुने पानी का प्रयोग करें ।
- आटे को बहुत पतला या मोटा ना बेलें।
- चटनी में मिर्च का प्रयोग अपने स्वादानुसार ज़्यादा या कम किया जा सकता है ।
सामग्री:-
बाहरी परत के लिए-
(चुकंदर मोमोज)
गेहूं का आटा- 1 कटोरी
उबले चुकंदर का पेस्ट- 1/2 कटोरी
नमक- 1/4 छोटा चम्मच / स्वादानुसार
(पालक मोमोज)
गेहूं का आटा- 1 कटोरी
उबले पालक का पेस्ट- 1/2 कटोरी
नमक-1/4 छोटा चम्मच / स्वादानुसार
( गेहूं के आटें के मोमोज)
गेहूं का आटा- 1 कटोरी
पानी- आटा गुँथने के लिए
नमक- 1/4 छोटा चम्मच /स्वादानुसार
वेज स्टफिंग/ मसाला:-
कसा हुआ / बारीक कटा गाजर- 1 कटोरी
कसी हुई / बारीक कटी शिमला मिर्च- 1 कटोरी
कसा हुआ पनीर- 1 कटोरी
बारीक कटा प्याज- 1 कटोरी
बारीक कटा अदरक- 1 बड़ा चम्मच
बारीक कटा हुआ लहसुन- 3- 5 लौंग
काली मिर्च पाउडर- 1 बड़ा चम्मच
इमली का पेस्ट- 1 बड़ा चम्मच
नमक - 1 /2 चम्मच या स्वादानुसार
तेल- 1/2 बड़ा चम्मच
मोमोज डिपिंग सॉस / चटनी: -
मध्यम आकार के टमाटर - 4
सूखी मिर्च- 4 / स्वादानुसार
गुड़- एक इंच का टुकड़ा
काजू- 5 से 7
सिरका- 3 से 4 बूंद
नमक - 1/4 बड़ा चम्मच या स्वाद के अनुसार
काली मिर्च- 1/2 बड़ा चम्मच
लहसुन - 3 कलियाँ
मोमोस बनाने का तरीक़ा :-
कटोरे में गेहूं का आटा, चुकंदर का पेस्ट, नमक लें और अच्छी तरह मिलाएँ।
आटें को ठीक से गूँथ लें।
आटे को नम कपड़े से ढककर 40 मिनट के लिए अलग रख दें।
इस प्रक्रिया को पालक के पेस्ट के साथ दोहराएं और आटा गूँथ कर तैयार करें और 40 मिनट के लिए अलग रख दें।
दोबारा, गेहूं के आटे और नमक के साथ इसी प्रक्रिया को दोहराएं।
आटें को ठीक से गूंध लें और 40 मिनट के लिए अलग रख दें।
स्टफ़िंग / मसाला :-
अब मोटे तले वाले पैन में तेल गरम करें, उसमें अजवाइन और हींग डालें।
कटा हुआ अदरक और लहसुन डालें, अच्छे से चलाए ।
कटा हुआ प्याज डडाले और 20-25 सेकंड के लिए चलाए
बारीक कटी हुई शिमला मिर्च डालें।
बारीक कटा हुआ गाजर मिला के एक से चलाए ।
काली मिर्च पाउडर,नमक और इमली का पेस्ट डालें और अच्छे से मिश्रण में मिलाएँ ।
मध्यम आंच पर भूनें।
कसा हुआ पनीर मिलाएँ
स्टोव को बंद करें।
कटी हुई हरी प्याज़ डालें।
स्टफिंग तैयार है और इसे पूरी तरह से ठंडा होने दें।
चटनी :
पैन में पानी गरम करें।
जब पानी उबल रहा हो, तो टमाटर और सूखी लाल मिर्च डालें।
इसे 10 मिनट तक पकाएं।
इसके बाद टमाटर को छीले और इसे ठंडा होने दें।
टमाटर को छीलें और टमाटर और मिर्च को ब्लेंडर में डालें।
इसके साथ इसमें गुड़, नमक, काली मिर्च, काजू, लहसुन, सिरका मिलाएं।
बारीक पीस ले
चटनी तैयार है!
मोमोज को आकार देना या बनाना:
आटे की छोटी-छोटी गेंदें बनाएं।
सूखे आटें में लपेट ले ।
प्रत्येक आटे की गेंद को लगभग 2-3 इंच व्यास के पतले घेरे में रोल करें।
प्रक्रिया को दोहराएं और सभी गेंदों को रोल करें।
अब स्टफिंग को बीच में रखें, किनारों को गुझिया की तरह मिलाएं।
अब दोनों छोर को एक साथ लाएं और मिला दे।
अब, तैयार मोमोस को स्टीमर में रखें और 10 मिनट के लिए ढक दें।
Note: जैसा कि हम गेहूं के आटे का उपयोग कर रहे हैं तो आटा पकने में थोड़ा अतिरिक्त समय लेता है ।
गरमा-गरम स्वादिष्ट और स्वास्थ्यकर मोमोज को चटनी के साथ परोसें और आनंद लें।
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