Besan ki Sabzi | Besan ki katli ki Sabzi| बेसन की सब्ज़ी
Hey Guys!
In this blog, we are going to learn about Traditional Chickpea flour curry with chick peas squares.
I have seen preparation of this dish at my home since my childhood. There are so much version of chickpeas curries but this dish is totally different. In this we don’t use curd or any kind of yogurt.
As we know Gram flour is very healthy as well as gluten free so eating this dish gives you lots of health benefits as well. I have used limited spices and less oil and it won’t affect its taste at all. Before jumping to the recipe, let’s know more about it-
Facts:
Chickpea flour /gram flour/ besan made from Bengal Gram.
Bengal gram is also known as Garbanzo bean, Egyptian pea, Gram and Kabuli Chana .
Kabuli- a variety of Gram (meaning "from Kabul" in Hindi, since they were thought to have come from Afghanistan when first seen in India)
It is a gluten-free alternative to wheat flour.
It is an excellent source of several minerals, including iron,folate ,magnesium, phosphorus, copper, and manganese.
Chick peas are lower in carbs and calories yet richer in protein, fibre and antioxidant potency.
Tips:
I have used less amount of Chili in Katli , but you can add more as it enhance it tastes after dipping in gravy.
Try to add salt at little higher side in katli, after dipping into the gravy, it will balance.
You can pan fry katli till brown ,then add to gravy or enjoy as evening snack after Pan frying.
Finely chopped tomatoes can be used instead of tomato purée.
Always add curry leaves at final stage , otherwise gravy may become bitter.
Ingredients for Katli or flour Squares :
Chickpea flour: 3 spoon
Turmeric :1 teaspoon
Coriander :1 teaspoon
Chilli : 1/4 teaspoon (as per taste)
Water:100 ml
Oil :1 tablespoon
Asafoetida: 1/4 teaspoon
Cumin : 1 teaspoon
Carom : 1 teaspoon
Chopped ginger : 1/2 teaspoon
Chopped onion : 1 medium
Salt : 1 teaspoon ( as per taste)
Dry mango Powder : 1/2 teaspoon
Ingredients for gravy or curry:
Oil :1 tablespoon
Dry Chili: 2
Five spices ( Panch Phoran): 1/2 teaspoon of every spice( cumin seed , black mustard seed, fenugreek seed, nigella seed and fennel seed)
Chopped ginger: 1 teaspoon
Chopped garlic: 3 cloves
Chopped green chilli: 1 ( as per taste)
Chopped onion: 1 large size
Tomato purée: 3 medium size
Turmeric 1 tablespoon
Coriander: 1 teaspoon
Dry mango powder: 1/2 tablespoon
Besan batter: 2 tablespoon flour mixed with water
Water: 400 ml
Curry leaves : as per need
Chopped cilantro: for garnishing
Making Katli / squares from Gram flour:
In a bowl ,take 3 spoon besan.
Add Turmeric ,coriander, red Chili powder to make a paste using water.
Now heat up pan, add half tablespoon of oil
Add Cumin and asafoetida.
Add finely chopped ginger and onion
Roast till nice golden brown
Add flour paste and water.
Add salt and dry mango powder
Add red Chilli Powder .
Stir continuously until batter thickens
You will see , batter will leave the pan after completely cook.
Spread the cooked batter in greased pan .
Wait for cool down
Cut into desired shape and size.
Making Gravy :
Heat up pan
Add half tablespoon oil. Add whole Chili,five spice blend, asafoetida
Add chopped ginger, garlic and green chilli
Sauté well
Add chopped onion
Sauté well
Add tomato purée
Add turmeric, coriander and salt
Stir continuously
Roast properly until nice aroma comes out
Add water
Add mango powder
Add curry leaves
Add katli
Serve with rice or chapati and enjoy
रेसिपी हिंदी में पढ़ने के लिए 👇🏻
तथ्य:
बेसन को सफ़ेद या काबुली चने से तैयार किया जाता है।
सफ़ेद चने को गार्बानो बीन, मिस्र के मटर, और काबुली चना के रूप में भी जाना जाता है।
ये माना जाता है कि सफ़ेद चना पहली बार भारत में काबुल से आया था ।
यह गेहूं के आटे का एक ग्लूटेन मुक्त मुक्त विकल्प है।
यह कई खनिजों का एक उत्कृष्ट स्रोत है, जिसमें लोहा, फोलेट, मैग्नीशियम, फास्फोरस, तांबा और मैंगनीज शामिल हैं।
इनमे कार्बोहाइड्रेट और कैलोरी कम तथा प्रोटीन, फाइबर और एंटीऑक्सीडेंट अधिक मात्रा में पाए जाते हैं।
सुझाव:
मैंने कतली में मिर्च की कम मात्रा का उपयोग किया है, लेकिन मिर्च का प्रयोग ज़्यादा भी किया जा सकता है।
कतली में थोड़ा अधिक नमक डालने की कोशिश करें, ग्रेवी में डुबाने के बाद, यह संतुलित हो जाएगा।
आप कतली को ब्राउन होने तक तल सकते हैं, फिर ग्रेवी में डाल सकते हैं या सेंक कर शाम के नाश्ते के रूप में आनंद ले सकतेहैं।
पीसे टमाटर के स्थान पर बारीक कटे टमाटर का इस्तेमाल किया जा सकता है।
ग्रेवी में कढ़ी पत्ते को अंत में ही डाले , शुरू में ही पत्ते डालने से ग्रेवी कड़वी हो सकती है।
कतली के लिए सामग्री :
बेसन - ३ चम्मच
हल्दी - १ छोटा चम्मच
धनिया -१ छोटा चम्मच
मिर्च - १/४ छोटी चम्मच या स्वादानुसार
पानी - बेसन घोलने कि लिए
हींग - १/४ छोटा चम्मच
जीरा- १ छोटा चम्मच
अजवाइन- १ छोटा चम्मच
बारीक कटी अदरक - १ छोटी चम्मच
बारीक कटी प्याज़-१ मध्यम आकार की
नमक - १ छोटी चम्मच या स्वादानुसार
अमचूर - १/२ छोटी चम्मच
ग्रेवी या करी के लिए सामग्री:
तेल: 1 बड़ा चम्मच
सूखी मिर्च: २
पांच मसाले (पंच फ़ोरन): प्रत्येक 1/2 छोटी चम्मच (जीरा, काली सरसों, मेथी के बीज,कलौंजी और सौंफ के बीज)
कटा हुआ अदरक: 1 चम्मच
कटा हुआ लहसुन: 3 लौंग
कटी हुई हरी मिर्च: 1 (स्वादानुसार)
कटा हुआ प्याज: 1 बड़ा आकार
पीसा टमाटर: 3 मध्यम आकार
हल्दी :1 बड़ा चम्मच
धनिया: 1 चम्मच
अमचूर : 1/2 बड़ा चम्मच
बेसन का घोल: 2 चम्मच बेसन पानी में अच्छे से मिला हुआ
पानी: 400 मिली
करी पत्ता: जरूरत के अनुसार
कटा हुआ हरा धनिया : गार्निशिंग के लिए
बेसन से कतली बनाना:
एक कटोरी में, 3 चम्मच बेसन लें।
हल्दी, धनिया, लाल मिर्च पाउडर और पानी का प्रयोग कर अच्छे से मिलाए और पेस्ट बनाए ।
अब पैन गरम करें, आधा बड़ा चम्मच तेल डालें।
जीरा और हींग डालें।
बारीक कटा हुआ अदरक और प्याज डालके अच्छे स भूने ।
बेसन का पेस्ट और पानी डालें।
नमक और सूखा आम पाउडर मिलाएं।
लाल मिर्च पाउडर डालें।
घोल को लगातार चलाते हुए गाढ़ा होने तक पकाएं।
आप देखेंगे, बैटर पूरी तरह से पकने के बाद पैन के तले को छोड़ देगा।
तैयार मिश्रण को पैन में फैलाएं।
ठंडा होने की प्रतीक्षा करें
वांछित आकार में काटें।
ग्रेवी / करी बनाने की विधि :
पैन गरम करें।
आधा चम्मच तेल डालें।
साबुत मिर्च, पाँच मसाला मिश्रण, हींग डालें।
कटा हुआ अदरक, लहसुन और हरी मिर्च डालें।
अच्छे से मिलायें।
कटा हुआ प्याज डालें।
पीसा टमाटर डालें।
हल्दी, धनिया और नमक डालें।
लगातार चलाएँ ।
अच्छी खुशबू आने तक अच्छे से भुने।
पानी डालिये।
आम का पाउडर डालें
अच्छे से पकाएँ।
करी पत्ता डालें।
कटली डालें
चावल या चपाती के साथ परोसें और आनंद लें।!!!!!!!!
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